Hoe kan u een compromis fiscaal gunstig ontbinden?

Het gebeurt (jammer genoeg) regelmatig dat partijen een ondertekende verkoopcompromis niet kunnen of willen uitvoeren. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. De meest voorkomende reden is dat de koper niet over de financiële middelen beschikt om de koop effectief te doen. Maar het kan ook dat er na de ondertekening van de compromis tussen de partijen discussie ontstaan is over bepaalde voorwaarden van de koop, waardoor het niet aangewezen is om de deal nog verder door te zetten.

De toepasselijke wetgeving legt op dat een verkoop binnen de 4 maanden na de totstandkoming ervan geregistreerd moet worden bij de fiscus. Dit is nodig voor de berekening en inning van de toepasselijke registratierechten (belasting). Doorgaans loopt deze 4 maanden vanaf het moment van de ondertekening van de compromis, omdat de koop vanaf dat moment bewijsbaar is.

Meestal wordt de notariële akte van verkoop dan ook binnen deze termijn van 4 maanden verleden, wat maakt dat de notaris zich ontfermt over deze verplichting ten aanzien van de fiscus. Als de partijen de koop niet doorzetten, dan komt het dossier uiteindelijk niet tot bij de notaris om een notariële akte van verkoop op te stellen. In dat geval moeten ze zich zelf ontfermen over de verplichte registratie. Als ze dat niet doen, riskeren ze een zware belastingverhoging.

Partijen kunnen de compromis fiscaal gunstig ontbinden als ze aan alle volgende voorwaarden voldoen:

  1. De verkoop werd nog niet via een notariële akte vastgesteld.

  2. De koper en verkoper ondertekenen een overeenkomst tot minnelijke ontbinding van de koop met elkaar.

  3. De koper en verkoper ondertekenen deze overeenkomst binnen het jaar na de datum van de compromis.

  4. De koper en verkoper leggen de compromis en het document tot minnelijke ontbinding tesamen voor aan de fiscus.

In dit geval zal de fiscus de koop en het document tot ontbinding van de koop aan een fiscaal gunstig tarief verwerken (nl. een vast recht van 2 x 10 EUR), waardoor partijen eigenlijk amper kosten hebben aan deze “way out”.

Disclaimer: deze bijdrage is een algemene bijdrage, die van toepassing is voor het Vlaams gewest en die niet automatisch volledig van toepassing is op elke situatie. Concrete omstandigheden of hoedanigheden kunnen een andere aanpak vereisen.

Previous
Previous

Is uw indexeringsclausule voor de huur conform?

Next
Next

Wanneer moet een nieuwe wagen geleverd worden?