De voor- en nadelen van schenken

In deze post gaan we dieper in op een aantal voor- en nadelen van schenkingen doen.

Om te beginnen moeten we een onderscheid maken tussen het schenken van roerende goederen (geld, aandelen, voorwerpen, juwelen, …) en het schenken van onroerende goederen. Voor de schenking van onroerende goederen is immers altijd de tussenkomst van een notaris nodig. Voor de schenking van roerende goederen is dat niet het geval: de schenker kan kiezen of hij de schenking wil officialiseren of niet. De kostprijs van de schenking van onroerend goed is dus hoger, maar kan nog steeds voordeliger zijn in vergelijking met de erfbelasting die de begiftigde(n) zou(den) moeten betalen als ze het onroerend goed via de erfenis van de schenker zou(den) verkrijgen.

Als iemand geld wil schenken, dan kan dat het makkelijkste via een bankoverschrijving gebeuren. Bij deze overschrijving is geen mededeling voorzien - het is een blanco overschrijving van de schenker aan de begiftigde. Als de schenker nog drie jaar blijft leven na de uitvoering van de schenking, dan zal er geen schenk- of erfbelasting op de schenking verschuldigd zijn. Als de schenker toch vroeger overlijdt, dan zal de schenking bij diens nalatenschap gevoegd worden en zal er alsnog belasting op te betalen zijn. Dit is dus een risico dat partijen zelf moeten inschatten. Ze kunnen dit risico ook verzekeren, maar de gevallen waarin zoiets voordelig is, zijn redelijk beperkt.

Een schenking is definitief: “gegeven is gegeven”. Het geschonken goed verdwijnt uit het vermogen van de schenker en komt in het vermogen van de begiftigde. Het is dus een ingrijpende beslissing, waarover de schenker goed moet nadenken. De schenker kan wel bepaalde voorwaarden koppelen aan de schenking. In dat scenario laten de partijen de bijhorende overeenkomst best opmaken door een advocaat of notaris.

Next
Next

Kan u één van uw kinderen onterven?