De opschortende voorwaarde voor een financiering

Met de aankoop van een woning gaat zeer vaak een opschortende voorwaarde gepaard om een financiering te kunnen bekomen. Kandidaat-kopers willen snel handelen, zodat de woning niet door iemand anders gekocht wordt, maar ze willen ook zeker zijn dat ze de woning wel kunnen betalen. Over dat laatste hebben ze ten tijde van hun bod vaak nog geen zekerheid. De opschortende voorwaarde voor het bekomen van een financiering geeft de kandidaat-kopers nog wat extra tijd om het financiΓ«le luik van de aankoop rond te krijgen.

Waar moet je als kandidaat-koper zeker op letten als je zo'n opschortende voorwaarde voor een financiering opneemt in een bod?

1. Verduidelijk goed voor welk bedrag je een financiering nodig hebt. Gaat het enkel om het bedrag voor de aankoop van de woning of moet er nadien ook verbouwd worden? De bank zal voor de toekenning van de lening vaak kijken naar de waarde van de woning ten tijde van de aankoop, wat er soms voor kan zorgen dat de gevraagde financiering niet helemaal toegestaan wordt. Als de kandidaat-koper dat onvolledig geformuleerd heeft, dan kan dat voor problemen zorgen.

2. Bepaal hoe je als kandidaat-koper kan aantonen dat je de financiering niet hebt kunnen krijgen. Is daarvoor bijvoorbeeld een attest nodig van één bank of van drie banken? Hoe moet de kandidaat-koper die info meedelen aan de verkoper(s)? Moet je de financiering aan de gebruikelijke voorwaarden kunnen krijgen of mag er meer risico genomen worden? Als partijen hierover goede afspraken maken, dan zal dat onduidelijkheid en ruzie vermijden als de financiering geweigerd zou worden.

3. Koppel een duidelijke termijn aan de periode die loopt om de financiering te kunnen bekomen. Hou daarbij o.a. rekening met de snelheid van uw bank, het aantal banken dat u wil bezoeken, de tijd die u nodig heeft om zelf een aantal berekeningen te maken, etc.

Bij The Legal Home kan u terecht voor een ontwerpdocument, dat u kan gebruiken als u een bod wil doen op een woning zonder juridische risico's te lopen.

rawpixel-com-192251.jpg